De blaadjes vallen, de wind wordt guur, de truien gaan aan: het is herfst! Wat is dan fijner dan opwarmen met een heerlijke kom pompoensoep!
Ingrediënten (10 personen)
- 2 grote pompoenen
- 4 uien
- 2 winterwortels
- 5 aardappels voor extra stevigheid
- 4 tenen knoflook
- 2 dobbelsteentjes gember
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 liter bouillon naar keuze
- bosje peterselie
- 4 bakjes crème fraiche
- (pompoen)pitjes om te roosteren
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Schil de pompoenen, verwijder de pitjes en snijd ze in kleine blokjes
- Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes
- Snijd de knoflook in fijne stukjes
- Maak een vuurtje, hang de ketel erboven en gooi olie in de pan
- Bak de ui en knoflook rustig
- Snijd de gember fijn en voeg deze toe samen met de komijn
- Snijd de winterwortels en aardappels in kleine stukjes en voeg deze samen met de pompoenstukjes toe aan de ketel
- Giet een liter bouillon in de pan
- Breng alles aan de kook en laat zachtjes pruttelen, zodat de ingrediënten zacht worden
- Voeg tussendoor extra bouillon toe. Laat het niet droogkoken!
- Laat het (evt. met deksel) onder voortdurend roeren allemaal zacht worden. Je kunt de soep uit de ketel halen om te pureren. Maar wat kleine stukjes over houden is natuurlijk ook niet erg.
- Breng op smaak met peper en zout
- Schenk de soep in grote kommen. Garneer met wat crème fraiche en peterselie.